Pelko pois, näillä vinkeillä pääset ainakin hyvin alkuun!
(Vinkit perustuvat omaan kokemukseeni vaihtovuodesta Leipzigissa sekä tuntemieni vaihto-opiskelijoiden kertomuksiin.)
![]() |
Kuluneen vuoden Umlaut-vaihtareita kokoontuneena |
1. Asuminen: Studentenwohnheim, WG vai yksin?
Studentenwohnheimissa asut isossa, usein kansainvälisessä yhteisössä, jossa on paljon vaihtareita ja luonnollisesti opiskelijoita. Ohjeet huonehakuun saat usein yliopiston tervetuliaiskirjeen mukana. Studentenwohnheimeissa voi yleensä asua joko kimppahuoneistossa tai yksin. Voit esittää hakiessasi toiveita mm. sijainnista ja huonetyypistä. Kämppikseksi saatat kuitenkin saada käytännössä kenet tahansa (ellei kyseessä ole sukupuolijaoteltua huoneistoa); on mahdotonta ennustaa, saako asuintoverikseen jonkun jonka kanssa vaihtaa ajatuksia, viettää iltoja yhdessä ja jopa ystävystyä, vai huoneeseensa lukkiutuvan asosiaalisen henkilön. Huoneen tai asunnon vuokraan kuuluu yleensä sähkö- ja vesimaksu, joten niistä ei tarvitse Wohnheimissa erikseen huolehtia; tosin internet-yhteys saattaa olla pelkän kaapelin kautta, ilman langatonta yhteyttä. Wohnheim-huoneistot ovat usein modernimpaa laatikkomaista arkkitehtuuria, ja asuntoa hakiessasi voit toivoa valmiiksi perushuonekaluilla kalustettua huoneistoa.
Monet saksalaiset asuvat ennemmin WG:issä kuin Studentenwohnheimeissa. Saksassa vallitsee Suomeen verrattuna todellinen WG-kulttuuri: usein kämppikset haluavat panostaa yhteisasumiseen viettämällä iltoja yhdessä mm. viinilasillisen äärellä futista tai Tatortia katsoen, yhdessä kokaten jne. WG:hin pääsyyn järjestetään usein WG-castingejä, joko skypen kautta tai livenä. Yhden skype-puhelun perusteella ei välttämättä myöskään pysty tekemään paljoakaan johtopäätöksiä tulevista kämppiksistä, mutta WG:tä etsiessäsi pystyt jonkin verran valikoimaan, haluatko esimerkiksi asua natiivien vai toisten ulkomaalaisten kanssa, sekä myös haluamasi asuinalueen. Saksassa on yhä yksityisillä asuntomarkkinoilla tarjolla paljon nk. Altbau-asuintaloja, joissa on suomalaisiin perusasuntoihin verrattuna korkeat katot ja kauniit, koristeelliset rappukäytävät. WG:tä voi etsiä helposti Saksan suurimmalta asumisvälityskanavalta http://www.wg-gesucht.de, tarjolla on sekä kalustettuja että kalustamattomia huoneita.
Yksin asuminen on suurimmassa osassa Saksaa halvempaa kuin Suomessa, joten jos haluat käyttää tilaisuuden hyväksesi, sekä Studentenwohnheimeissa että wg-gesucht-sivustolla on usein yksiöitä tarjolla, n. 300-500 euron vuokralla. Vaihdon aikana voi olla kuitenkin helpompi solmia uusia tuttavuuksia, jos asuu kimppakämpässä. Omasta kokemuksestani suosittelisin kimppa-asumista: Jos kyseinen vaihtoehto epäilyttää, muista, että vaihtovuosi tai -semesteri on joka tapauksessa väliaikaista. Kimppa-asumisessa jää käteen yleensä myös opintotuesta enemmän rahaa, jonka voit käyttää mm. matkusteluun ja oluiden maisteluun. (Ulkomailla asuessa myönnetään aina korkein mahdollinen asumistuki!)
Tyypillisiä Altbau-taloja |
Kuva: http://diepresse.com/images/uploads/e/5/3/745043/u_Immobilien_Wohnen_Gebude_Zinshaus_Wohnung_AltbauFoto_Clemens_Fabry.jpg
2. Kännykkäliittymä ja netti
Heti alkuun on hyvä hankkia itselleen toimiva kännykkäliittymä. Tarjolla on monenlaista eri sorttia, mutta eräs toimiva ja yksinkertainen vaihtoehto on Aldi-kaupan kassalta ostettava ja ladattava Aldi Talk -liittymä. Aloituspaketin ostaessasi maksat 12,99e, josta 10 euroa voit käyttää ensimmäisen kuukauden liittymämaksuun. Rekisteröityminen tapahtuu netissä paketin ohjeiden mukaisesti, ja rekisteröityessä voit valita käyttöösi sopivan liittymätyypin: esimerkiksi paljon nettiä käyttäville hyvä vaihtoehto on 1500 MB high-speed-nettiä 9,99e/kk, puhelut ja tekstiviestit laskutetaan erikseen (11 snt/min tai per SMS). Saat myös kerralla paketissa kaikki kolme eri SIM-korttikokoa. Saksassa ei yleensä myydä kännykkäliittymiä, joissa olisi rajaton netinkäyttö, vaan käytettävissä on tietyn verran nopeaa high-speed-nettiä, jonka jälkeen yhteys muuttuu erittäin hitaaksi; tämän vuoksi on hyvä käyttää aina Wifiä, kun sellainen on käytettävissä.
3. Vorlesungeja, seminaareja vai moduuleja?
Vorlesungit ovat työmäärän kannalta helpompia kurssivalintoja, mutta Seminareilla tulee toisaalta tehtyä enemmän valmistelua oppitunneille pitkin lukukauden ja näin jää vähemmän luettavaa kokeisiin. Seminaareilla on myös helpompi tutustua muihin kurssilaisiin kuin satojen ihmisten luentosaleissa.
Leipzigin yliopisto ja katuvilinää |
4. Sivuaineen opiskelu vaihdossa ja muu kurssitarjonta
Vaihdossa kannattaa myös tutustua mahdollisuuksiin käydä muitakin kuin pelkkiä Germanistik-kursseja, jos vain kiinnostaa. Mahdollisuudet käydä muiden aineiden kursseja riippuvat taas kerran yliopistosta, joten asiasta kannattaa kysyä oman aineen Erasmus-koordinaattorilta. Voi olla myös järkevä valinta tehdä kokonainen sivuainekokonaisuus vaihdon aikana (25 op) tai oman sivuaineen kursseja. Kurssien vastaavuudet ja hyväksiluku kannattaa selvittää etukäteen kyseisen aineen Helsingin yliopiston amanuenssin kanssa esim. sähköpostitse.
5. Paikalliset vaihtarijärjestöt ja -tapahtumat
Usein vaihtoyliopistolla toimii paikallinen Erasmus-järjestö tai muuta vaihtaritoimintaa (Leipzigissa esim. Wilma), joiden kautta on helppo päästä alkuun sosiaalisten suhteiden luomisessa. Kannattaa mm. etsiä Facebookista paikallinen Erasmus-ryhmä, josta todennäköisesti saa liittyessään hyvin tietoa paikallisista vaihtaritapahtumista. Vaihto-opiskelu on mainio tilaisuus tutustua ihmisiin ja kulttuureihin ympäri maailmaa!
Kansainvälisiä kavereita kielikurssilta |
6. Sukella saksalaiseen arkeen ja kulttuuriin
Saksassa asuminen on tietenkin myös mainio tilaisuus kokea ja elää saksalaista arkea. Natiivien kanssa jutellessa oppii erilaista kieltä kuin vaihtaripiireissä, mm. idiomeja ja uusia sanoja. Saksalaiset tuntevat myös parhaat Saksassa ajankohtaiset ilmiöt ja vitsit - nykysaksalaista kulttuuria ymmärtää syvällisemmin, kun on ajan hermolla. Käytä siis tilaisuus hyväksesi ja tutustu muiden vaihtareiden lisäksi myös natiiveihin saksalaisiin, esim. käymilläsi kursseilla, harrastusten parissa tai kotona WG:ssäsi - kielitaitosi ja kulttuurintuntemuksesi parantuu kuin huomaamatta!
Hauska johdanto saksalaiseen nykykulttuuriin on Adam Fletcherin opus Wie man Deutscher wird - in 50 einfachen Schritten: Eine Anleitung von Apfelsaftschorle bis Tschüss.
Kuva: http://adam-fletcher.co.uk/howtobegerman/images/book_dummy_de.png
7. Pyörällä ympäri kaupunkia
Useimmat Helsingin yliopiston vaihtokohteet ovat n. 100 000-500 000 asukkaan keskisuuria kaupunkeja, joissa on helppoa tutustua kaupunkiin sekä sen reuna-alueisiin ja oppia parhaat reitit pyöräilemällä. Saksassa on monissa kaupungeissa hyvät pyörätiet, ja vaikka osa niistä kulkee autoteiden vierellä tai välissä, ovat saksalaiskuskit tottuneet suureen määrään pyöräilijöitä. Käytetyn pyörän voi ostaa mm. eBay Kleinanzeigen -sivustolta n. 50-80 eurolla. Huom. dynamo tai erillinen pyörälamppu on must, ilman toimivia etu- ja takavaloja voi saada jopa sakot. Perus lamppusetti erikseen pyöräliikkeestä maksaa n. 20 euroa. Kannattaa hankkia myös vorovarma lukko, usein käytetyt pyörät myydään ilman lukkoa, pyörä- tai urheiluliikkeistä saa hyvän lukon n. 20 eurolla. Pyörän voi sitten myydä taas eteenpäin varusteineen tai ilman esim. käytettyjen pyörien liikkeeseen tai samaisella eBay Kleinanzeige -sivustolla.
8. Hochschulsport
9. Vaikeat hetket
10. Matkustelu Saksan sisällä ja Euroopassa
Saksa on monipuolinen maa täynnä niin suloisia pikkukyliä kuin myös suurkaupunkeja (Berliini, Köln, Dresden, Hamburg, München, ...) - näkemistä riittää joka puolella maata. Myös luontokohteet kuten esimerkiksi merenrantakaupungit pohjoisessa, Sächsische Schweiz -hiekkavuoristo Itä-Saksassa tai Bodensee tai Schwarzwald etelässä ovat käymisen arvoisia.
Mm. Berliinistä ja Frankfurtista lentää myös edullisuudestaan kuulu Ryanair-lentoyhtiö, jolla pääset nopeasti, helposti ja edullisesti myös kauemmas Eurooppaan. Muutkin lentoyhtiöt saattavat tarjota Suomen hintoihin verrattuna varsin edullisia lentoja, joten kannattaa tsekata myös tämä vaihtoehto matkustellessa.
Praha |
![]() |
Freiburg |
Kaiken kaikkiaan: Ole avoimin mielin liikenteessä, tartu tilaisuuksiin ja sano kyllä, niin pääset jo pitkälle!
Umlaut ry toivottaa kaikille vaihtoon lähtijöille upeaa ja nautinnollista vaihtovuotta!