maanantai 23. helmikuuta 2015

Sveitsiläinen rösti - ohje!

Ruoka- ja olutillassa oli tarjolla kaikenlaisia herkkuja. Yleisön pyynnöstä, tässä ohje aiton sveitsiläisen röstin tekoon, jonka kirjoitin aikoinaan osakunnan isäntänä osakuntalehteen.

Sveitsiläinen RÖSTI

Juhlien jälkeisenä päivänä, kun pahin krapula on hiljattain hiipumassa, tekee yleensä mieli saada kunnon rasvaista ja täyttävää ruokaa. Isännällä on tähän hätään hyvä vinkki, jonka avulla arjen raaka-aineista saa helposti ja nopeasti herkullisen aamiaisen. Voihan sitä muutenkin joskus kokeilla, vaikkei krapulaa olisikaan.

Kyseessä on siis yksi Sveitsin kansallisruoista, eli rösti! Suomessa röstiperunoiksi kutsutut pakastetuotteet ovat ihan syötäviä, mutta eivät pärjää kunnon itse tehdylle sveitsiläiselle röstille. Rösti oli ennen vanhaan perinteinen maalaisaamiainen. Nykypäivänä sitä syödään brunsseissa, lisukkeena liharuokien kanssa tai ihan pääruokana. Röstiin voi erittäin sopivasti käyttää ylijääneitä perunoita.


Sveitsiläinen Rösti à la Manu


Mitä tarvitaan?

(yhdelle hengelle)
3-4 kpl keskikokoista keitettyä perunaa (kiinteä)
1 pienehkö sipuli
2-3 rkl voita (tai juoksevaa margariinia tms.)
½ tl tl suolaa

vaihtoehtoisesti oman maun mukaan:
20 – 100 g voimakasta juustoa (esim. Gruyère tai vuoristo-/alppijuusto)
50 – 150 g pekonisuikaletta
1 – 2 kpl kananmunaa

Miten pitkään kestää?

noin 20-25 minuuttia (jos perunat on keitetty aiemmin)

Miten valmistetaan?

Keitä perunat kuorineen, jos mahdollista jo edellisenä päivänä, tai käytä tähteitä. Älä keitä liian pehmeiksi. Jos keität vasta ennen ruoanlaittoa, keitä vain noin 10-15 min ja anna jäähtyä jonkin verran. Kuori perunat ja raasta pieneksi silpuksi. Hienonna sipuli. Kuumenna paistinpannua kunnolla ja lisää voi. Lisää sipulia pannun ja paista minuutti tai pari. Lisää nyt raastetut perunat ja suola pannuun.  Sekoita perunoita jatkuvasti noin parin minuutin ajan ja vähennä lämpöä miedolle tasolle (esim 2-3/6)., jotta ainekset sekoittuu hyvin.

Puristele perunoista lastojen avulla kakunmuotoinen klöntti keskelle pannua. Laita sopiva, koko klöntin peittävä lautanen röstin päälle ja anna paistua noin 15-20 minuuttia riippuen perunoiden määrästä.

Kun Rösti on valmis, käännä pannu ylösalaisin niin, että pidät patakintaan tai patalapun avulla röstin päällä olevasta lautasesta kiinni. Näin saat valmiin röstin lautaselle syötäväksi. Oikeaoppisen tavan mukaan kuuluisi tässä vaiheessa liu’uttaa rösti takaisin pannuun, jotta saadaan myöskin toiselle puolelle ruskea pinta, mutta tämä ei kuitenkaan ole välttämätöntä.

Vaihtoehdot:

Sipulin voi tietenkin jättää myös pois. Jos haluat myös pekonia röstiisi, laita alussa vain pikkaisen voita ja paista pekonia hetken, mutta älä kuitenkaan paista rapeaksi. Kuullota sipuli pekonin seassa ja lisää vasta sitten perunat. Juusto kannattaa lisätä pieninä paloina heti alussa kun on saanut klöntin valmiiksi.. Paina palat hieman klöntin sisään ennen kuin asetat lautasen röstin päälle. Halutessasi voit paistaa erikseen kanamunan tai pari ja asetella valmiiksi paistetun, lautasella olevan röstin päälle.

Vinkit

Rösti on siis helppo ja nopea tehdä ja sopii etenkin lisävaihtoehtoineen erittäin hyvin krapulaisen aamupalaksi. Röstin kääntäminen ei ole tietenkään mitenkään pakollinen eikä suositeltavaa, jos kädet ovat vielä niin heikkoina, että pannu ei taida pysyä käsissä. Isomummon tapana oli tehdä rösti pelkästään perunasta, ilman sipulia tai mitään muuta ja ottaa lautaselle lisukkeeksi marjahilloa. Tämä on erittäin suositeltavaa, jos haluaa hieman kevyemmän version röstistä. Tapoja on siis monia, tee oman maun mukaan ja nauti!

Terveisin Manuel

1 kommentti:

  1. Slot Machines - MGM Grand Hotel and Casino
    Experience 안성 출장안마 the thrill of winning at 전라남도 출장마사지 slot machines, and find 경산 출장마사지 the only casino experience you will love at MGM Grand Hotel and Casino 사천 출장샵 in Las Vegas! Click here to 전라남도 출장샵

    VastaaPoista